2022. október 11., kedd

Z-szak

Mi is az a Z-szak ?

Sok portálon olvashattunk erről mostanában, de valójában miről van szó? A Z-szak egy 5 éves osztatlan természettudomány-környezettan tanári képzés, ami 2022.szeptemberében indult először. Az országban 7 képzőhelyen lett meghirdetve (Budapest-Elte, Szeged-Elte, Pécs, Nyíregyháza, Eger és Debrecen). A Z-szak fantázia név főleg a Z-generációs (1995-2009-között születettek) célcsoportjára utal, de a zöld gondolkodás is megjelenik benne. 
A szak elvégzésével általános iskolai (felső tagozatos) szinten biológiát, kémiát, fizikát, természettudományt és középiskolai (9-10-es) szinten természettudományt oktathatnak, (további képzéssel pedig érettségiztető tanár is lehet az általa választott szakokból) illetve a munkaerőpiac más területein is el tudnak majd helyezkedni.

Mitől más ez a szak?

Az oktatás egyik célja, hogy megismertesse és ezáltal megszerettesse a természetet a hallgatókkal, (részben) emiatt minden félévben van gyakorlati óra. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy tanárként képesek legyünk ezt a természet iránti szeretetet továbbadni a gyerekeknek. A másik célja, hogy megfelelő technikai és kommunikációs hátteret megadva korszerű oktatásban részesíthessük majd az iskolásokat. Összességében a megtapasztalható természetet és működését akarjuk megérteni, ezáltal egy átfogó, de mély ismeretet szerezhetünk a körülöttünk lévő világról. Az se tántorítson vissza senkit, hogyha valaki visszahúzódóbb természetű, nem szeret emberek előtt beszélni, mivel ezt a készséget is már a legelejétől kezdve játékos, kellemes feladatokkal fejlesztjük.
Ajánlom a szakot mindazoknak, akiket érdekel a természet, nem retten vissza egy kis tanulmányi túrától és szeretne gyerekekkel dolgozni. Az alapozó tárgyak lehetőséget adnak mindenkinek, így jelentkezni bármilyen emelt érettségivel lehet.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, ajánlom, hogy olvasd el ezeket a cikkeket, ezekből mégtöbbet megtudhatsz a körülményekről, hogy miért is jött létre a szak: termeszettudomanyos z-szak Weiszburg Tamas interju és suliszerviz.com-dr-weiszburg-tamas-z-szak
Ezen kívül szeretném figyelmedbe ajánlani a hallgatók által írt blogokat:
Kövess be minket facebookon (facebook.zeeszak ),instagramon (instagram.zeeszak ),  amiben a Z-szak fejlődését is követheted.

1 megjegyzés:

Z-szak

Mi is az a Z-szak ? Sok portálon olvashattunk erről mostanában, de valójában miről van szó? A Z-szak egy 5 éves osztatlan természettudomány...