2022. szeptember 26., hétfő

Nemo kapitány

A Nemo kapitány Jules Verne francia író tudományos-fantasztikus regénye, melyben a korát meghaladó technikai eszközökkel és valóságosnak tűnő kitalált helyszínekkel is találkozhatunk. Publikálás szempontjából két részre oszthatjuk a művet. Az első kötet 1869 őszén, a második 1870 nyarán került kiadásra. Érdekesség, hogy az eredeti címe Húszezer mérföld a tenger alatt volt, amiben a húszezer a megtett távolságot, nem pedig a mélységet jelenti. A fantázia dús és izgalmakkal teli regény óriási sikernek örvendhetett, ez lett Verne harmadik legnépszerűbb könyve.


A történetet Pierre Aronnax( Párizsi Természetrajzi Múzeum igazgatóhelyettes és egyetemi tanár) szemszögéből olvashatjuk. Egy tengeri szörnyeteg által okozott rejtélyes hajóbalesetek sorozata miatt az Egyesült Államok felderítő hajót indít, melyre meghívást kap a professzor is, aki inasával Conseil-el együtt csatlakozik az expedícióhoz. A hajón megismerkednek Ned Land kanadai bálnavadásszal, aki később szintén meghatározó szereplő lesz. Körülbelül három hónap hajózás után találkoznak az emlegetett szörnyeteggel. Az összecsapás során a professzor vízbe zuhan Conseil pedig megmentésére sietve utána ugrik. Pár órával később megpillantanak egy embert, egy lebegő testen, közelebb érve kiderül, hogy Ned Land az. Ned a szörnyeteg hátára kapaszkodva lebeg a vizen. Megosztja az eddigi megfigyeléseit a szörnyről, így a professzor fejében összeáll a kép. Amiről azt hitték tengeri szörnyeteg, valójában egy tengeralattjáró, a Nautilus az. A hajón megismerjük Nemo kapitányt, legénységével együtt és kezdetét veszi hosszú, kalandokkal teli utazásuk, melyben a Déli-sark meghódításától, óriáspolip támadásig rengeteg rendkívüli helyzetbe keverednek.

             A szereplők közül talán Nemo kapitány a legizgalmasabb. Valószínűleg a nevét még azok is ismerik, akik a regényt nem is olvasták, sőt megkockáztatom, hogy az általa tervezett tengeralattjáró, a Nautilus is épp oly híres, mint a tervező maga. Nemo különlegessége legfőképp a titokzatosságából fakad. Először is latinról fordítva a nemo azt jelenti senki. Ez előrevetíti a karakter jellemét. A kapitány előéletéről, származásáról a többi főszereplővel ellentétben, lényegében nem tudunk meg semmit. Nagyon zárkózott, hajójába vonult el a világ elől, napokig, akár hetekig nem hagyja el a kabinját. Tudjuk, hogy ő tervezte és építette a hajót, így az is kiderült, hogy tanult, okos, gazdag ember, ráadásul 4 nyelven is beszél. A kapitány önmagáról mindig úgy nyilatkozik, hogy teljesen véget vetett a szárazföldi, szociális életének, nem foglalkoztatja a többi ember sorsa, nem is hajlandó elhagyni a vizeket, mivel csak itt lehet igazán szabad, független. Ezzel szemben befogadta a három hajótöröttet, nagyon megrendítette Őt emberei halála, megmentett egy gyöngyhalászt és pénzzel támogatta a krétai lázadásban résztvevő görögöket.

            Persze az elbeszélőnkről sem szabad megfeledkezni. A tanár úr jegyzetfüzetében dokumentálta a kalandok tapasztalatait, amiben feljegyezte mind a technikailag, mind a természetrajzilag releváns információkat. Egy részletet ragadnék meg ebből, mégpedig az első vízalatti vadászatukat. Technikai értelemben a búvárruha felépítése és oxigén ellátása páratlan. Varrás nélküli gumis anyaga van, rézlap betétekkel, ami az író elmondása alapján védi őket a nyomástól, de nem gátolja a légzést és a mozgást. A nadrág végén ólom talpú bakancs segíti, hogy a tengerfenéken tudjanak maradni, a kar rész pedig kesztyűben végződik, amely a búvárruha többi részéhez hasonlóan nem gátolja a mozgást. A ruha nyakához rácsavarható fémgömb kapcsolódik, amin 3 vastag üveggel fedett nyílás volt, ezen keresztül csodálhatják meg a tenger által nyújtott látványt. A hátukra Rouquayrol-készüléket (=légzőkészüléket) akasztottak. Fegyvert is kaptak a felszereléshez, elvégre vadászni indulnak. Ez acéllapból készült és sűrített levegővel lőtte ki az elektromos töltésű golyókat. A tárban 20 golyó van, amik a beépített rugó segítségével automatikusan töltődnek újra. Kaptak még egy Ruhmkorff-készüléket(=lámpát) és ezzel a felszereléssel indultak útnak a tengerfenéken. Mindez azt is lehetővé tette számukra, hogy aludjanak is a mélyben, így összesen nagyjából 9,5-10,5 órát töltöttek a víz alatt és 90 méterrel mélyebbre jutottak, mint az emberiség addig valaha. Útjuk során virágállatokkal, kagylókkal, polipokkal, tüskésbőrűekkel,  tengeri rózsákkal, tengeri csillagokkal, hólyagmeduzákkal, moszatokkal, később tengeri növényekkel (gyökér nélküli, égbe meredőek), repülő halakkal, tengeri fecskékkel, tarisznyarákkal, tengeri vidrával, albatrosszal, cápákkal és sok sok egyéb tengeri élőlénnyel talalálkoztak. A professzor azt is megfigyelte, hogy a zöld növények a felszín közelében, a vörösek középtájt, a barnák és a feketék pedig egészen mélyen helyezkednek el. Ez mindössze két fejezet rövid összefoglalása volt, és így se soroltam fel mindent. Ebből is látszik, hogy mennyire részletes, sokrétű és érdekes regényről van szó.

Számomra nagyon szórakoztató, izgalmas és könnyen fogyasztható olvasmány volt. Verne csodás kalandokra és helyszínekre kalauzol el bennünket, megfűszerezve a szereplők közötti néha feszült pillanatokkal. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy ne csak Nemo kapitány nevét, hanem a mű tartalmát is ismerjék meg!



Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemo_kapit%C3%A1ny https://www.google.com/url https://www.google.com/url https://www.google.com/url

1 megjegyzés:

  1. És az első hozzászólás! A források bekezdést úgy módosítanám, hogy a linkből kitörölném a google-ös részt, mert az csak tévedésből van ott. A bejegyzés szerkesztésében tudod megtenni. És érdemes lenne a látható szöveget lecserélni a link " https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemo_kapit%C3%A1ny" helyett vmi ilyesmire: "Wikipedia" vagy Wikipedia:Nemo kapitány". És bár ez az első hozzászólás, ha gondolod, töröld ki bátran, ezt szintén az admin felületen tudod megtenni.

    VálaszTörlés

Terepgyakorlatok a Z-szakon

A Z-szak egyik leglényegesebb különlegessége, hogy már az első félévtől heti 2 nap terepgyakorlatunk van. Ez miért fontos? A terepgyakorla...