2022. november 11., péntek

Naszály-bánya

 Terepgyakorlataink során kétszer jártunk a Naszályon. Első nap megmásztuk a hegyet, másnap a bányát látogattuk meg. Az első alkalomról a korábbi bejegyzésemben olvashattok.

Bányalátogatás

Reggel a Varázslatos Iskolabusz egy újabb útjára indult, a Naszályon lévő Duna-Dráva Cement Kft. mészkőfejtőjébe.

A helyszínen egy eligazítással kezdtünk, ahol ismertették a szabályokat. Felvettük a védőfelszereléseket és elvittek minket a törőhöz. 









Rendkívül izgalmas volt, mert innen láthattuk a futószalagot is, ami a megfelelő méretű köveket szállította közvetlenül a gyárba. A látvány mellé egy erős hanghatás társult, mivel a törő belső faláról bizonyos időközönként hanghatással lerobbantották a port.










Ezután átmentünk az első bányaudvarba. A látvány egészen elképesztő volt. A teraszok 30m magasak és 20m szélesek voltak. Közelebbről nézve láthatóvá váltak 4m-enként megjelenő a robbantó lyukak. Ezek a terasz tetejétől lefelé 4m hosszúak és 10cm átmérőjűek voltak. Érdekesség, hogy a lyukak egymástól számított távolságát pecabottal mérték.

A fal mellett még el nem szállított kövekből magunk is lekalapáltunk kisebb nagyobb darabokat, így megtapasztaltuk a mészkő, illetve a kalcit törésének formáját. A kalcit kristály érdekessége, hogy megfelelő vékonyságra hasítva van egy fénytörő képessége.

A fúró volt a következő állomásunk. Ez egy hidraulikus motorral működő szerkezet volt, mely a fúrás közben üt és forog. Ezen kívül két lyuk fut végig a fúró fejétől a gép testéig. Az egyiken fújják a levegőt, így a másik lyukon távozik a felgyülemlett por. Ezeket a lyukakat töltik meg a robbanószerrel.

Átmentünk a másik bányaudvarban, ahol, mint kiderült tegnap kétszer is robbantottak. Az előző bejegyzésemben már olvashattátok, hogy mi ezeknek a fültanúi voltunk. Bemászhattunk egy robbantó bódéba, aminek a környékén még láthattuk az előző napról földön heverő robbanózsinórokat.

A nap zárásaképp még fentről is megnéztük a törőt, majd visszaindultunk az egyetemre. Borzasztó érdekes és izgalmas gyakorlat volt, melynek során rengeteget tanulhattunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Terepgyakorlatok a Z-szakon

A Z-szak egyik leglényegesebb különlegessége, hogy már az első félévtől heti 2 nap terepgyakorlatunk van. Ez miért fontos? A terepgyakorla...