Eutrofizáció
A nyár sokunk kedvenc időszaka: strandolás, horgászás,
kirándulás a tóparton. De vajon mi történik a tavainkkal és folyóinkkal akkor,
amikor a víz melegszik, amikor elszaporodnak az algák, vagy amikor a
vízimadarakat kenyérrel etetjük?
Az utóbbi években több magyar vízterületen is gondokat figyeltek meg a kutatók
és természetvédők. Ez a bejegyzés azért készült, hogy segítsen megérteni,
milyen változások zajlanak a körülöttünk lévő vizekben, és hogyan tudjuk mi,
hétköznapi emberek is óvni ezeket a természeti kincseket.
A kutatások szerint a tavaink, például a Balaton vize az
elmúlt évtizedekben jelentősen felmelegedett. A melegebb vízben kevesebb
oxigén oldódik, ami nagy gondot jelent a halaknak és más vízi élőlényeknek.
Ráadásul a vízmelegedés miatt több tápanyag oldódik ki az iszapból, ami
elősegítheti az algák elszaporodását. Ha túl sok alga jelenik meg, az a
vízminőség romlásához vezethet, és megváltoztathatja a tó élővilágát is.
A Mosoni-Duna melletti Kálóczy-szigeti holtág példája jól
mutatja, mi történik akkor, amikor túl sok nitrogén és foszfor jut a vízbe. Ez
a folyamat az eutrofizáció, amely során a rengeteg tápanyagtól
elszaporodnak az algák és a vízinövények.
Ez több problémát okoz:
- a
víz zöld, zavaros, büdös lehet
- kevesebb
fény jut a mélyebb rétegekbe
- az
algák elbomlásakor csökken az oxigénszint
- halpusztulás
és élőhely-romlás is előfordulhat
A holtágak különösen érzékenyek erre, mert lassabban
cserélődik bennük a víz.
De térjünk vissza a Balatonhoz. A parton sétálva könnyű
belefeledkezni a tó nyugalmába: a hullámok lassan ringanak, a napfény csillan a
víz felszínén, és a móló körül vidáman úszkálnak a kacsák. Gyerekek és
felnőttek egyaránt szívesen figyelik őket, és sokakban természetes késztetés
támad, hogy egy kis kenyérrel kedveskedjenek nekik. Ám bármennyire is
barátságosnak tűnik ez a gesztus, a háttérben olyan folyamatok indulnak el,
amelyek többet ártanak, mint használnak.
Miért veszélyes az etetés?
- A
kenyér nem természetes táplálék, megbetegítheti a madarakat.
- Ha
sok az etetés, a madarak nem tanulják meg maguknak megkeresni az élelmet.
- Egyes
madarak télen sem vonulnak el, mert „számítanak” a kenyérre – ez viszont
életveszélyes számukra.
- A tó
vizébe kerülő ételmaradék gyorsítja az eutrofizációt, így a víz is
romlik tőle.
A legjobb tehát, amit tehetünk: nem etetjük őket,
viszont figyeljük és tiszteletben tartjuk őket.
A tavak és folyók nemcsak az állatok otthonai, hanem a mi
pihenőhelyeink is. Ha a víz túl meleg, túl algás vagy oxigénhiányos lesz, az
élővilág károsodik – és mi sem élvezhetjük úgy a természetet, mint korábban.
De mit tehetünk mi?
Szerencsére néhány apró dologgal sokat segíthetünk:
- Ne
szemeteljünk, különösen vízparton.
- Ne
etessük a vízimadarakat.
- Beszélgessünk
róla otthon vagy az iskolában – a tudás a legnagyobb ereje a
környezetvédelemnek.
Most rajtunk a sor: kis lépésekkel is óriási
változást indíthatunk el a vizek védelmében. Ha ma vigyázunk a természetre,
holnap is élő és egészséges vizek vesznek majd körül minket.
Források:
https://ng.24.hu/fold/2025/04/14/to-oxigen-csokken/
https://ng.24.hu/fold/2025/06/05/balaton-elovilaga-viz-melegedese-hun-ren-kutatas/
https://ng.24.hu/termeszet/2025/07/02/vizi-madarak-etetese-tilos-veszelyek/
https://ng.24.hu/foto/onok-kuldtek/2022/07/31/eutrofizacio-a-mosoni-duna-menten-a-kaloczy-szigeti-holtagban/
Képek:
https://www.leportoloin.fr/wp-content/uploads/2022/04/vignette_pourquoi_partir_dans_le_sud_familles.jpg
https://www.agraroldal.hu/images/uploads/nodepic/23/223/22257/kacsa-etetes-kenyerrel-anna-.jpg
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése