Vízvirágzás
A vízvirágzás azt jelenti, hogy egy állóvíz (pl.: egy tó) felszínén
hirtelen rengeteg mikroszkopikus alga és cianobaktérium (kékmoszat) szaporodik
el, így a víz zöldes, sárgás vagy akár barnás árnyalatot kap, és zavaros lesz.
Miért foglalkozzunk ezzel a jelenséggel?
- A
vízvirágzás csökkenti a víz oxigéntartalmát, így a halak és más élőlények
nehezebben maradnak életben.
- Egyes
algafajták mérgező anyagokat termelhetnek, ami veszélyes a vízi élővilágra
és akár az emberekre is.
Mi történik ilyenkor?
Ez a folyamat akkor indul be, amikor az algák és
cianobaktériumok bőségesen jutnak tápanyaghoz (például a part menti
műtrágyából vagy nem megfelelően kezelt szennyvízből) és sok napfényt
kapnak. A meleg, nyári hónapok különösen kedveznek ennek. Ilyenkor az algák és
cianobaktériumok hirtelen, szinte robbanásszerűen elszaporodnak, ezzel
elszínezve a vizet.
➡
Jogosan merülne fel a kérdés, hogy akkor az algákkal és a
baktériumokkal van baj? A válasz: Nem. Normális mennyiségben ezek az élőlények
fontosak: oxigént termelnek és táplálékot biztosítanak a vízi élővilágnak. A
problémát a felgyülemlett tápanyag (ammónia, nitrogén, foszfor) és a melegedés
jelenti, amik sokszor emberi tevékenységekből származnak.
A folyamat lépései:
- Tápanyag
a talajban: A műtrágyából vagy szennyvízből származó plusz tápanyag a
talajba kerül.
- Vízbe
mosódás: Az eső a tápanyag egy részét patakokba, tavakba vagy tengerbe
mossa.
- Algavirágzás:
A sok tápanyag miatt az algák nagyon gyorsan elszaporodnak.
- Napfény
eltakarása: A sűrű algaréteg nem engedi át a fényt, így a víz alatti
növények nem tudnak nőni.
- Fotoszintézis
csökken: A növények kevesebb oxigént termelnek.
- Algák
pusztulása: Az elhalt algák a tó fenekére süllyednek.
- Baktériumok
lebontása: A baktériumok a maradványokat bontják, közben sok oxigént
használnak.
- Holt
zóna: Az oxigén elfogy, a halak és más élőlények megfulladnak, a víz
„holt zónává” válik.
Hol találkozhatsz még ezzel a jelenséggel?
- Balaton, Velencei-tó
- akváriumok, medencék
- horgásztavak
- kerti dísztavak
Tehát minden olyan helyen, ahol a víz lassan cserélődik, megfelelő mennyiségű fény (és hő) éri és ahol fel tud halmozódni a tápanyag az algák és cianobaktériumok számára.
forrás:
https://xforest.hu/eutrofizacio/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése